Béres Ferenc - IMG_4965++bronz, 125 mm

ajándék a művésztől

Profil férfiábrázolás. (Fej)

Béres Ferenc (1922-1996) Gagybátorban egy hétgyermekes családban született.

Az elemi iskola elvégzése után Sárospatakon a református főgimnázium tanulója lett, de közben néhány évig szakiskolában tanult, majd ugyanide visszatért és leérettségizett. 1946-tól tagja volt a hajdani Nemzeti Színházban játszó Muharay Együttesnek, furulyázott, játszott, és énekelt az együttes műsorában. 1949 évben a Pázmány Péter Tudományegyetemen néprajzos és művészettörténész diplomát szerzett.

A művész pályán történő előrelépéséhez segítséget kapott Keresztúri Dezső közoktatási minisztertől, és zongoraművész feleségétől, akik bemutatták Kodály Zoltánnak is. Ők egyengették útját, amikor rendszeres szereplője lett a Magyar rádió műsorainak. Nagy fejlődési lehetőséget jelentett számára, amikor a Honvéd Együttes énekes szólistája lett, amelyben évekig szerepelt. A Magyar Hanglemezgyár 1963-ban elkészítette Virágének lemezét, amit Párizsban a Francia Lemez-akadémia a hanglemezek nemzetközi versenyében első díjjal jutalmazott.

Az Országos Filharmónia szólistájaként élete során sok száz hangversenyen lépett fel és hagyott maradandó élményt az általa elénekelt népdalokkal, virágénekekkel és magyar nótákkal.